21 d’octubre, 2010

CAL AIXECAR EL PAÍS

No és una situació irreversible, però cal que amb la major celeritat possible comencem a aplicar des de l’administració una política de despesa practicada des de l’austeritat, la serietat i el sentit comú. El model obsolet que han practicat els socialistes aquests últims anys, consistent en malgastar i augmentar la despesa mentre s’augmenta la càrrega fiscal, només contribueix a perllongar la crítica situació econòmica que estem travessant. L’última prova de manca de sentit comú és que mentre la Generalitat aprova la emissió de bonus per obtenir finançament, Montilla promet ajudes de més de 600 euros mensuals pels joves que ni estudien ni treballen. No acaben d’entendre que una societat incentivada no és una societat subvencionada.

Sortir de la crisi passa per crear ocupació, i l’empresariat és qui té la clau perquè es compleixi aquesta premissa. Cal prendre mesures que afavoreixin l’activitat econòmica: des de revisar els últims increments impositius fins a flexibilitzar el compte corrent tributari per avançar en la compensació de pèrdues fiscals de forma retroactiva. Moltes empreses viables han tancat per la falta de finançament; doncs posem en marxa una sistema d’avals públics per a petites i mitjanes empreses que els asseguri la inversió i el funcionament. Avals públics també per les activitats financeres que prestin diners destinats a l’activitat productiva.

Respecte l’Administració, la Generalitat ha gastat per sobre de les seves possibilitats. Els pressupostos no han deixat d’augmentar i des de 2008, la quantitat d’ingressos ha disminuït. Davant d’aquesta situació, l’estabilització de les finances públiques només es durà terme a mitjà termini; sempre hi quan es practiqui l’estalvi i l’austeritat, primant la inversió per a la recuperació de l’activitat econòmica. L’Administració ha de perdre greix, hem d’eliminar duplicitat i reduir burocràcia administrativa (a l’estat espanyol es tarda de mitjana 47 dies i la visita a 10 oficines diferents per a la creació d’una empresa). S’ha de reduir també l’aparell polític de l’administració i cal que ens replantegem també el cost-benefici d’alguns ens i empreses públiques i a partir d’aquí suprimir-los, fusionar-los o integrar-los en altres.

En definitiva serietat i coherència aplicada des del govern. Si volen, en 37 dies comença el canvi.